Mısırda azot kullanımı, azot bütün bitkilerde olduğu gibi mısırda da vejetatif kısımları geliştirir. Azot bitkide birçok bileşiğin yapısında yer alır. Proteinler, nükleikasidler, aminoasidler, enzimler, klorofil, ADP, ATP önemli organik azot bileşikleridir. Azot eksikliğinde bitkide büyüme oranı düşer.
Büyümesi yavaşlar ve yaprakları küçük kalır. Eksikliğinde alt yapraklardan(yaşlı yapraklardan) başlayarak rengi önce açık yeşil rengini alır. Daha sonra yaprağın orta kısmından dışa doğru kurumalar meydana gelir. Gövde ince ve zayıf kalır. Azot kayıpları çok olan bir element olduğu için bitkiye bir seferde atıp bitirmek yerine her sulamada belirli miktarlarda vererek kayıpları minimize etmek daha uygun olacaktır. Mısır dekardan 1200 kg ürün için topraktan yaklaşık saf olarak 20 kg azot kullanmaktadır. Bu, ürün miktarı arttıkça artmaktadır.
Comments